Το συγκρότημά μας Maria’s Filoxenia Suites βρίσκεται στο επίκεντρο ανάμεσα στα Αργολιδα αξιοθεατα, στους παγκοσμίως γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους και τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα του Νομού Αργολίδας και τα νησιά του Αργοσαρωνικού κόλπου.

10 Filoxenia Apartments

Το Maria’s Filoxenia Suites | Filoxenia Apartments αποτελείται από 10 διαμερίσματα, τα οποία περιβάλλονται από ένα πανέμορφο κτήμα με μανταρινιές και είναι σχεδιασμένα για να σας προσφέρουν χαλάρωση, ομορφιά τοπίου και αυτονομία. Κάθε ένα από αυτά, διαθέτει τη δική του κουζίνα με το βασικό εξοπλισμό της, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να επιμεληθείτε τη διατροφή, για εσάς και την οικογένειά σας. Υπάρχουν διαμερίσματα μονόχωρα, δίχωρα, τρίχωρα και δύο επιπέδων, τα οποία περιβάλλονται από τεράστιους κοινόχρηστους χώρους με βεράντες και υπέροχη θέα.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ


ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΑΠΟΣΤΑΣΗ  60 km.

 Σχεδόν μια ώρα από το κατάλυμα βρίσκεται η αρχαία Κόρινθος, η πόλη που κατοικήθηκε ήδη από τα νεολιθικά χρόνια (6500-3250 π.Χ.) και γνωστή από τους μυκηναϊκούς χρόνους. Για αυτό, αναφέρεται στον Όμηρο ως « αφνειός  = πλούσια », λόγω της ιδιαίτερα εύφορης γης της, καθιστώντας την μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδος. Η ακμή της αρχίζει από τον 8ο π.Χ. αιώνα με σημαντική πολιτική, στρατιωτική, εμπορική και πολιτισμική δράση. Η δημιουργία αποικιών στα δυτικά της Μεσογείου, με σημαντικότερες αυτές στη Σικελία, βοήθησε την Κόρινθο στην ανάδειξη της ως μία εκ των σημαντικότερων εμπορικών δυνάμεων της εποχής. Η πιο καθοριστική τους αποικιακή κίνηση ήταν η ίδρυση της πόλης των Συρακουσών, που εξελίχτηκε στην σημαντικότερη πόλη της Σικελίας.

Ο Ακροκόρινθος είναι απότομος βράχος ύψους 575 μέτρων που δεσπόζει εγγύς της πεδιάδας της Κορίνθου. Στους βόρειους πρόποδές του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος. Λόγω της μορφολογίας του, χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σκοπιά που αναδείχθηκε σε κάστρο – φρούριο (Ακρόπολη), από το οποίο και εποπτευόταν κάθε τυχόν επιδρομή από την Στερεά Ελλάδα ή από τη θάλασσα.

Ο Ακροκόρινθος οχυρώθηκε για πρώτη φορά από τον τύραννο Περίανδρο και τον πατέρα του τον Κύψελο τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. και σιγά – σιγά εξελίχθηκε σε Ακρόπολη. Οι Μακεδόνες τον 4ο αιώνα π.Χ. επισκεύασαν και ενίσχυσαν τα τείχη. Το 146 π.Χ. ο Ρωμαίος στρατηγός Λεύκιος Μόμμιος Αχαϊκός κατέστρεψε την Κόρινθο και την ακρόπολή της, όταν κατέλαβε την Ελλάδα. Ο Ιούλιος Καίσαρας επισκεύασε το κάστρο το 44 π.Χ.. Το 52 μΧ η Κόρινθος δέχεται την επίσκεψη του Απόστολο Παύλου κατά την δεύτερη αποστολική του περιοδεία στην οποία μεταξύ άλλων συγγράφει την Α και Β επιστολή προς Θεσσαλονικείς. Ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε την Κόρινθο και στην τρίτη του περιοδεία στη διάρκεια της οποίας συνέγραψε την «Προς Ρωμαίους Επιστολή».

Σημαντικότερο μνημείο του εξωτερικού χώρου είναι φυσικά ο μεγάλος Αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα, ηλικίας περισσότερων από 2.500 χρόνων, όπου χτίστηκε το 530 πΧ σε Δωρικό ρυθμό.

Η μαγευτική θέα από τον Ακροκόρινθο κόβει πραγματικά την ανάσα και έχει κυριολεκτικά « πιάτο » τη μισή Πελοπόννησο. Είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Το Κάστρο έχει περίμετρο τειχών περίπου 3 χιλιόμετρα και αξίζει να το περπατήσεις όλο. Θα χρειαστείς κάτι περισσότερο από δύο ώρες για μια απλή ξενάγηση και χαλαρή βόλτα. Το Λουτράκι, τα Ίσθμια και η Κόρινθος βρίσκονται πολύ κοντά και θα σου χαρίσουν δεκάδες επιλογές σε ταβέρνες, μεζεδοπωλεία ή εστιατόρια. Σε περίπτωση που έχετε μικρά παιδάκια στην παρέα, η παιδική χαρά που βρίσκεται εκεί θα τα ενθουσιάσει.


ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ – ΑΠΟΣΤΑΣΗ 30 km.

Το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στην Αργολίδα, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, σε απόσταση 30 λεπτών με αυτοκίνητο από το κατάλυμά μας. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ιερού στο Ασκληπιείο Επιδαύρου, που ήταν αφιερωμένο στον θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό. Σύμφωνα με τον Παυσανία, κτίστηκε σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., από τον Αργείο αρχιτέκτονα Πολύκλειτο, όπου χάρη σε αυτόν, το θέατρο της Επιδαύρου φημίζεται για τη συμμετρία και την ομορφιά του.

Η αισθητική αρμονία οφειλόταν στην κανονικότητα και στη μαθηματική συνάφεια των επιμέρους μεγεθών του, όπου συνδυάζοντας με την έξοχη ακουστική του, επέτρεπε στους ακροατές των ανώτατων κερκίδων να ακούνε και τον παραμικρό ήχο από την ορχήστρα. Συνεπώς, η αισθητική και η λειτουργικότητα του θεάτρου είχαν ήδη επισημανθεί από την αρχαιότητα, για αυτό και φιλοξενούσε μουσικούς αγώνες και παραστάσεις αρχαίου δράματος.  Προορισμένο λοιπόν για τη διασκέδαση των ασθενών, είχε χωρητικότητα 13.000 θεατών. Έτσι, χωρίζεται σε δύο μέρη:  Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.

Το θέατρο της πόλης της Επιδαύρου ανακαλύφθηκε το 1970 και αποκαλύφθηκε πλήρως το 1989 και έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται, συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, στο θέατρο παρουσιάζονται παραστάσεις στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.


ΜΥΚΗΝΕΣ – ΑΠΟΣΤΑΣΗ 30 km.

 Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, 20 λεπτά απόσταση από το κατάλυμά μας, προστατεύεται από την UNESCO και μπορεί να χαρακτηρισθεί ένα από τα πλέον σημαντικά ιστορικά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, συγκεντρώνοντας πλήθος τουριστών από κάθε γωνιά της γης. Οι  Μυκήνες είναι αρχαία πόλη του νομού Αργολίδας και βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, αρχηγό των Αχαιών κατά τον Τρωικό Πόλεμο, το οποίο υπήρξε το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1350 π.Χ. -1200 π.Χ.) στην Ελλάδα.

Μυκήνες

Μιλώντας με καθαρά ιστορικά στοιχεία, μπορούμε να πούμε ότι  Μυκηναϊκός ονομάστηκε ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε με κέντρο τις Μυκήνες, τη λεγόμενη « μυκηναϊκή » ή « υστεροελλαδική » περίοδο της αρχαίας ιστορίας. H περίοδος αυτή χωρίζεται στην πρώιμη υστεροελλαδική περίοδο (1600 – 1500 π.χ.), στη μέση υστεροελλαδική περίοδο (1500 – 1400 π.χ.) και στη νεότερη υστεροελλαδική περίοδο (1400 – 1100 π.χ.), όταν αλλεπάλληλες καταστροφές  οδήγησαν στην οριστική παρακμή του μυκηναϊκού πολιτισμού.


Ωστόσο, ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου μπορεί να δει πληθώρα αξιόλογων μνημείων απαράμιλλης ιστορικής σημασίας. Αρχικά τα τεράστια κυκλώπεια τείχη, των οποίων ο τρόπος κατασκευής αποτελεί ασύλληπτο επίτευγμα για εκείνη την εποχή από τους αρχαίους Έλληνες. Εκατό χρόνια αργότερα, κτίσθηκε η Πύλη των Λεόντων, που αναπαριστά δύο λιοντάρια, ως φύλακες της Ακρόπολης και αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογο μνημείο. Εκτός των τειχών βρίσκονται οι θολωτοί τάφοι της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου, ενώ έξω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο εισέρχεστε στον πιο εντυπωσιακό θολωτό τάφο της χώρας, τον Θησαυρό του Ατρέα ή Τάφο του βασιλιά Αγαμέμνονα. Έπειτα, το Βασιλικό ανάκτορο, ο ναός, η Βόρεια Πύλη καθώς και η Υπόγεια δεξαμενή, αποτελούν εξίσου σημαντικά και πρωτοπόρα επιτεύγματα της εποχής, τα οποία μαρτυρούν την ευφυία των αρχαίων Ελλήνων.

FiloxeniaSuites | πλακα δρεπανου ενοικιαζομενα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ – ΑΠΟΣΤΑΣΗ 20 ΧΛΜ.

 Το Θέατρο Άργους χτίστηκε το 320 π.Χ. και βρίσκεται στο Άργος Αργολίδας, σε απόσταση 15 λεπτά περίπου από το κατάλυμα, στον λόφο Λάρισας. Μπροστά στο χώρο βρίσκεται η Αγορά, το Ρωμαϊκό Θέατρο και τα λουτρά του Άργους. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά επιτεύγματα στην Ελλάδα, καθώς και το κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο του Άργους. Με χωρητικότητα 20.000 περίπου θεατών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα στον ελλαδικό χώρο.

Ancient Theater of Argos

Στο κοίλο υπάρχουν τέσσερις κερκίδες, που αντιστοιχούσαν στις φυλές του αργειακού λαού. Η ορχήστρα διέθετε τη « χαρώνεια κλίμακα », όπου εμφανίζονταν οι ηθοποιοί που υποδύονταν νεκρούς ή χθόνιες θεότητες. Στη μακρόχρονη χρήση του φιλοξένησε τους μουσικούς και δραματικούς αγώνες των Νεμαίων, καθώς και αγώνες προς τιμήν της αρχαίας θεάς Ήρας. Στα Ρωμαϊκά καθιερώθηκαν και αγώνες προς τιμήν του αυτοκράτορα. Στις 15.7.1829 στο θέατρο έγινε η 4η Εθνοσυνέλευση του Νέου Ελληνικού Κράτους.


ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ – ΑΠΟΣΤΑΣΗ 14 ΧΛΜ.

 Στην Αργολίδα, περίπου 4 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, βρίσκεται η Ακρόπολη της αρχαίας Τίρυνθας, το άλλοτε κέντρο του μυκηναϊκού κόσμου. Ο χαμηλός λόφος της Τίρυνθας, κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τη Νεολιθική εποχή (περίπου 5.000 π.Χ.) μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Κατά τους προϊστορικούς χρόνους ο χώρος ήκμασε κυρίως κατά την πρώιμη και την ύστερη εποχή του Χαλκού (2500-2000 π.Χ.). Οι μυθικοί κύκλοι του Βελλερεφόντη, του Περσέα, και του Ηρακλή, συνδέονται με την Ακρόπολη της αρχαίας Τίρυνθας. Η αρχαία ακρόπολη της Τίρυνθας ιδρύθηκε από τον ομώνυμο ήρωα Τίρυνθα, γιο του Άργου και εγγονό του Δία, που σύμφωνα με τη μυθολογία, έχτισε τα απόρθητα τείχη με την βοήθεια των Κυκλώπων. Η αρχαία Τίρυνθα ήταν μία φυσικά οχυρή θέση και έλεγχε μια μεγάλη έκταση της πεδιάδας, καθώς και σημαντικές διαβάσεις προς το Άργος τις Μυκήνες, το Ναύπλιο και την Επίδαυρο.

Αποτελείται από δύο κεντρικά κτίρια και οικίες που εκτείνονται στο νότιο τμήμα του λόφου, τη λεγόμενη Άνω Ακρόπολη. Την ίδια περίοδο οχυρώνεται για πρώτη φορά το βόρειο, χαμηλότερο μέρος του λόφου, η λεγόμενη Κάτω Ακρόπολη και επισκευάζεται το ανάκτορο στην Άνω Ακρόπολη. Στο εσωτερικό της Κάτω Ακρόπολης ένα μεγαρόσχημο κτήριο λειτούργησε ως ιερό των αρχαίων Θεών της Ήρας, της Αθηνάς και του Απόλλωνα.


Ο Δυτικός Προμαχώνας, επίσης, αποτελεί ένα εξαιρετικό επίτευγμα της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής που έχει σαφέστατο αμυντικό χαρακτήρα. Ακόμα, τα κυκλώπεια τείχη της Ακρόπολης περιβάλλουν ολόκληρο το λόφο, και δημιουργούν ισχυρή οχύρωση που περικλείει έκταση περίπου 20.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στην Ακρόπολη της αρχαίας Τίρυνθας έχουν παρατηρηθεί τέσσερις διαφορετικές οικοδομικές περίοδοι, αλλά μόλις στο τέλος του 13ου π.Χ. αιώνα, φαίνεται τα τείχη και το ανάκτορο να παίρνουν την τελική μορφή τους

Το 1828, ο Καποδίστριας ιδρύει νότια της Ακρόπολης της αρχαίας Τίρυνθας κτήριο για τη λειτουργία αγροτικής σχολής. Στο ίδιο σημείο σήμερα, στεγάζονται οι αγροτικές φυλακές της Νέας Τίρυνθας. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, ο επισκέπτης συναντά τον θολωτό τάφο της Τίρυνθας, το περίφημο μυκηναϊκό φράγμα της Τίρυνθας, κι ένα από τα παλιότερα γνωστά ελληνικά ιερά, το αρχαίο Ηραίο.

Σήμερα η Ακρόπολη της αρχαίας Τίρυνθας, συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση της αργολικής πεδιάδας.


ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΣΙΝΗΣ – ΑΠΟΣΤΑΣΗ 3 ΧΛΜ.

 Η Ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης στην Αργολίδα βρίσκεται 3 περίπου χιλιόμετρα από το κατάλυμά μας. Μεταξύ του κόλπου του Τολού και της παραλίας της Πλάκας Δρεπάνου προβάλλει η χερσόνησος Καστράκι, η οποία έχει ταυτιστεί με την ομηρική Ασίνη. Έτσι, η πρώτη γραπτή αναφορά γίνεται από τον Όμηρο, που αναφέρει ότι η Ασίνη με άλλες πόλεις της Αργολίδας, συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο με μεγάλο αριθμό πλοίων.

Εδώ, βρίσκεται η «Κάτω Πόλη» των ανασκαφέων, στην οποία αποκαλύφθηκαν πυκνά στρώματα κατοίκησης διαφορετικών περιόδων. Συγκεκριμένα, οι πρώτες ανασκαφές που έγιναν τη δεκαετία του 1920 και συνεχίστηκαν τη δεκαετία του 1970, έδειξαν ότι η Ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης κατοικούνταν συνέχεια από την 5η χιλιετία π.Χ. μέχρι και το 600 μ.Χ. Τα τείχη κι ο πύργος της Ακρόπολης της Αρχαίας Ασίνης που σώζονται μέχρι σήμερα, χρονολογούνται στην Ελληνιστική εποχή και κατασκευάστηκαν το 300 π.Χ, αλλά δέχτηκαν επισκευές και στους μετέπειτα αιώνες απ’ τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς κι απ’ τους Ιταλούς κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Στα τρία νεότερα κτήρια, στα οποία δόθηκαν νέες χρήσεις, χωροθετήθηκαν το νέο εκδοτήριο-πωλητήριο του αρχαιολογικού χώρου, μια έκθεση για την ιστορία και τη μεθοδολογία της ανασκαφικής διαδικασίας και μια αίθουσα πολυμέσων, όπου παρουσιάζονται ψηφιακές εφαρμογές περιήγησης (ψηφιακός χάρτης, χρονολόγιο, οπτικοποιημένη ιστορία της περιοχής, τρισδιάστατη απεικόνιση του λουτρού και 2 ολιγόλεπτα βίντεο με θέμα τους Ιταλούς στην Ασίνη και τις σουηδικές ανασκαφές). Οι εκθεσιακοί χώροι συμπληρώνονται με την έκθεση εποπτικού υλικού για την Ιταλoγερμανική Κατοχή στην Αργολίδα, η οποία αναπτύσσεται στο εσωτερικό τεχνητού σπηλαίου στα ριζά του βράχου της ακρόπολης.

Βέβαια, πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών βρίσκονται στη Σουηδία, ειδικότερα από τις ανασκαφές του 1920, ενώ κάποια άλλα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, όπως ο Άρχοντας της Ασίνης, ένα πήλινο προσωπείο.

Στα δυτικά της Ακρόπολης της Αρχαίας Ασίνης, (η οποία έγινε γνωστή και από το νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη και το ποίημά του « Ο Βασιλιάς της Ασίνης »), βρίσκεται ο λόφος της Μπαρμπούνας, σημαντικό αξιοθέατο για τον επισκέπτη, αφού εκεί οι ανασκαφές αποκάλυψαν τους περίφημους Μυκηναϊκούς Τάφους της Μπαρμπούνας. Στους τάφους βρέθηκαν πολλά κτερίσματα, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η Ασίνη επικοινωνούσε με τις πόλεις του Αιγαίου, την Κρήτη και πιθανώς την Κύπρο.


ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ (ΠΑΛΑΜΗΔΙ) – ΑΠΟΣΤΑΣΗ 10 ΧΛΜ.

 Το ενετικό κάστρο του Ναυπλίου, σήμα κατατεθέν του αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, συνδυάζει μοναδικά εντυπωσιακή θέα του Ναυπλίου και του Αργολικού κόλπου , ατελείωτο ρομαντισμό και ολοζώντανες εικόνες παρελθόντος, κερδίζοντας επάξια μια θέση στους πιο ελκυστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Επίσης, αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό μνημείο της πόλης του Ναυπλίου και συμβολίζει τη φυσιογνωμία και την ιστορία της. Ίσως το πιο όμορφο ενετικό κάστρο στην Ελλάδα χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα μέσα σε μόλις τρία χρόνια, ενώ το μέγεθός του μαρτυρούσε τη σημασία που είχε η πόλη για τους Ενετούς. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε το 1714 σε χρόνο – ρεκόρ, μόλις λίγων ετών, για να εξυπηρετήσει τις στρατιωτικές και ναυτικές επιχειρήσεις των Βενετσιάνων εκείνης της εποχής. Μετέπειτα, στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένας από τους προμαχώνες του μετατράπηκε σε φυλακή. Επιπλέον, το Παλαμήδι έγινε συνώνυμο με την επιστροφή του Ναυπλίου σε ελληνικά χέρια και με την κεντρική θέση που έμελλε να καταλάβει η πόλη ως πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

FiloxeniaSuites | maria's filoxenia suites

O λόφος του Παλαμηδιού, οφείλει το όνομά του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη. Για την ιστορία, ο Παλαμήδης πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, αλλά δεν επέστρεψε. Κατηγορήθηκε από τον Οδυσσέα για προδοσία και δολοφονήθηκε.

Το κάστρο έχει ύψος 216 μ. και αυτό όμως που θα σου μείνει αξέχαστο στο Παλαμήδι, είναι η αρχιτεκτονική και το μέγεθος του κάστρου. Ο Κολοκοτρώνης συνδέεται με το Παλαμήδι ακόμα και με τον θρύλο για τα 999 σκαλιά του Παλαμηδιού, αφού σύμφωνα με την προφορική λαϊκή παράδοση το χιλιοστό σκαλοπάτι το έσπασε το άλογο του Γέρου του Μωριά.


Tο Παλαμήδι όμως εκτός από σπουδαίο φρούριο, αποτέλεσε και τόπο περιβόητων φυλακών. Στο Παλαμήδι ξεχωρίζουν δύο προμαχώνες: ο Μιλτιάδης, όπου αργότερα φυλακίστηκε ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατηγορούμενος για προδοσία, και ο Άγιος Ανδρέας, που επίσης χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή. Συγκεκριμένα, το 1834 φυλακίζεται στο Παλαμήδι για 11 μήνες ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μαζί με τον Δημήτριο Πλαπούτα, για εσχάτη προδοσία από το καθεστώς της Αντιβασιλείας. Ο θεωρούμενος ως χώρος της φυλακής του Κολοκοτρώνη σήμερα έχει λάβει θρυλικές διαστάσεις και δέχεται καθημερινά πολλούς επισκέπτες.

FiloxeniaSuites | πλακα δρεπανου ενοικιαζομενα
palamidi

Το 1962 χαρακτηρίζεται το Παλαμήδι ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος υπό τον Ε.Ο.Τ. Μέχρι τις μέρες μας το Παλαμήδι λειτουργεί σαν αυτόνομος αρχαιολογικός χώρος, με μεγάλη επισκεψιμότητα όλο το χρόνο, διατηρώντας σχεδόν ακέραιη την εικόνα ενός βενετσιάνικου φρουριακού συγκροτήματος.


ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ (ΜΠΟΥΡΤΖΙ) – ΑΠΟΣΤΑΣΗ 10 ΧΛΜ.

 Το μικρό αλλά μαγευτικό κάστρο του Ναυπλίου, το Μπούρτζι, είναι ένα από τα κορυφαία ορόσημα της πόλης. Το κάστρο χτίστηκε το 1471, στη διάρκεια της 1ης Ενετοκρατίας, από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Antonio Gambello. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το όνομά του προέρχεται από τα ιταλικά και είναι ” Castello dello Soglo ” ή αλλιώς ” Το Κάστρο των Ονείρων ” και για το λιμάνι ” Porto di cadena ” ή ‘’ λιμάνι της αλυσίδας ‘’ , διότι κάθε βράδυ άπλωναν από τον προμαχώνα πέντε αδέλφια στην Ακροναυπλία (γνωστή και ως Ιτς Καλέ την εποχή εκείνη) μέχρι το Μπούρτζι μία αλυσίδα και έκλειναν το λιμάνι για ασφάλεια, ενώ οι τούρκοι αργότερα το περιέβαλαν με την ” πορπέλα “, ένα υποθαλάσσιο φράγμα από πέτρες ώστε να μην είναι δυνατή η προσέγγιση από μεγάλα πλοία.

FiloxeniaSuites | δρεπανο αργολιδασ διαμονη

Ωστόσο, η ονομασία που έχει επικρατήσει είναι ” Μπούρτζι ” και προέρχεται από την τουρκοαραβική γλώσσα και σημαίνει ” νησί-φρούριο “, ενώ είναι το σήμα κατατεθέν μαζί με το κάστρο του Παλαμηδίου για το Ναύπλιο. Το μικρό νησάκι στο οποίο υπάρχει το Κάστρο ή Καστέλι, λεγόταν νησί των Αγίων Θεοδώρων και Θαλασσόπυργος αργότερα στα χρόνια της Επαναστάσεως.

Το Μπούρτζι, αφού κάμποσες φορές άλλαξε χέρια μεταξύ Ενετών και Τούρκων, τελικά στα 1822, κατελήφθη για να χρησιμοποιηθεί κατά της Ακροναυπλίας στην πολιορκία της από τους επαναστατημένους Έλληνες. Μετά την απελευθέρωση το 1826 στο Μπούρτζι κατέφυγε η Ελληνική κυβέρνηση δύο φορές για να γλυτώσει από τον εμφύλιο του έθνους της εποχής, γύρω στο 1865.


Το Μπούρτζι έπαψε να χρησιμοποιείται ως κάστρο μετά την έλευση του βασιλιά Γεωργίου Α’ και με εντολή του το 1865 αφοπλίστηκε και έγινε τόπος διαμονής των δημίων που χειρίζονταν τη λαιμητόμο για την εκτέλεση θανατοποινιτών Παλαμηδίου και Ακροναυπλίας, που και αυτά τα κάστρα έγιναν φυλακές του Ελληνικού Κράτους.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τη δεκαετία του 1930 ο γερμανός αρχιτέκτονας Schaeffer σχεδίασε και μετέτρεψε το κάστρο σε ξενοδοχείο, το οποίο εκμεταλλευόταν ιδιώτης και φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες έως το 1970.

Σήμερα ο υπαίθριος χώρος του χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ ένα τμήμα του λειτουργεί τακτικά ως συνεδριακός χώρος. Για να επισκεφτείτε το Μπούρτζι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα μικρά καραβάκια που βρίσκονται στο λιμάνι του Ναυπλίου. Η απόσταση από το λιμάνι με αυτά είναι μόλις 10 λεπτά και σας δίνετε χρόνος περιήγησης 20 λεπτών.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ

 Η Ακροναυπλία είναι βραχώδης χερσονησίδα που αποτελούσε στην αρχαιότητα την ακρόπολη του Ναυπλίου. Βρίσκεται απέναντι από το Μπούρτζι και δεξιά του Ναυπλίου κατά την είσοδο στο μυχό του Αργολικού κόλπου. Είναι προσιτή μόνο από Βορρά δια μιας τεχνητής ιστορικής χαράδρας τη λεγόμενη Αρβανιτιά.

Η Ακροναυπλία είναι ένα από τα τρία εξαιρετικά κάστρα του Ναυπλίου και αποτελούσε τον περιτειχισμένο οικισμό του Ναυπλίου από την αρχαιότητα έως και τα τέλη του 15ου αιώνα. H σημερινή μορφή του κάστρου της Ακροναυπλίας αποκρυσταλλώθηκε κυρίως στις περιόδους της Φραγκοκρατίας και της Πρώτης Eνετοκρατίας, από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα.

Ακροναυπλία

Η Ακροναυπλία όμως έχει μακραίωνη και πανάρχαια ιστορία, όπως μαρτυρούν και τα τείχη της, μέρος των οποίων είναι κυκλώπεια. Στην Aκροναυπλία εντοπίστηκε η ύπαρξη προϊστορικού οικισμού, ενώ στο δυτικό τμήμα της ακρόπολης σώζονται τμήματα των αρχαίων πολυγωνικών τειχών της που χρονολογούνται γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα π.X. Κατάλοιπα τειχών όμως διατηρούνται και από την Ελληνιστική καθώς και τη Βυζαντινή περίοδο.

Συνεπώς, η ιστορία της Ακροναυπλίας ακολουθεί την ιστορική τύχη της περιοχής που περιήλθε στους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Φράγκους, τους Ενετούς και τους Τούρκους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1822 εδώ ύψωσε τη σημαία της ελευθερίας ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος μια δεκαετία μετά βρέθηκε στο κάστρο φυλακισμένος.

Επίσης, από το 1884, στεγάστηκαν οι στρατιωτικές φυλακές και επί Μεταξά, στα κελιά της Ακροναυπλίας, βρέθηκαν οι πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος, κυρίως κομμουνιστές. Αυτό συνεχίστηκε και στην περίοδο της γερμανικής κατοχής

Σήμερα μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Kάστρο της Aκροναυπλίας είτε ανηφορίζοντας τη δρομόσκαλα της Kαθολικής Eκκλησίας και την πύλη του Κάστρου των Tόρων είτε με το ανσανσέρ του ξενοδοχείου Nafplia Palace, που μάλλον είναι ο πιο εύκολος τρόπος.

Ακροναυπλία

ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ

 Ο ” γύρος της Αρβανιτιάς ”, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται από τους κατοίκους της πόλης, αποτελεί τον αγαπημένο περίπατο των Ναυπλιωτών. Ξεκινάει μετά το πέρας της παραλίας και καταλήγει στην πλατεία της Αρβανιτιάς, σε συνολική απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου. Σε όλη τη διαδρομή δεσπόζουν οι βράχοι της Ακροναυπλίας με τα επιβλητικά της τείχη. Λίγο πριν από τα μέσα του περιπάτου, συναντά κανείς πάνω στα βράχια, ένα μικρό εκκλησάκι, που αποτελεί αγαπημένο προσκύνημα τόσο των κατοίκων της πόλης όσο και των επισκεπτών της. Πρόκειται για την Παναγίτσα, την Παναγία της Σπηλιάς, τη Santa Maria della Grotta των Βενετών. Η θέα προς τον Αργολικό κόλπο είναι από εδώ μοναδική.

O γύρος της Αρβανιτιάς

Ο γύρος καταλήγει στην πλατεία της Αρβανιτιάς. Η περιοχή, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ονομάστηκε Αρβανιτιά γιατί από τους βράχους της, το 1779, λέγετε ότι έριξε ο Καπετάν πασάς τους Αλβανούς μισθοφόρους που λυμαίνονταν την περιοχή. Στην πραγματικότητα όμως η ονομασία της οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτή την περιοχή, που βρισκόταν εκτός των τειχών και ανατολικά της Πύλης της Ξηράς, κατοικούσαν, ήδη από τα χρόνια της πρώτης Ενετοκρατίας, Αλβανοί. Κάτω από την πλατεία λειτουργεί οργανωμένη παραλία, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του. Μετά την πλατεία της Αρβανιτιάς, μπορεί κανείς να συνεχίσει τον περίπατό του ανατολικά, στους πρόποδες του Παλαμηδιού και να καταλήξει σε συνολική απόσταση 2,7 χιλιομέτρων περίπου στην αμμουδιά της Καραθώνας. Αν πάλι θέλει κανείς να επιστρέψει στην παλαιά πόλη, μπορεί να κατηφορίσει από την πλατεία της Αρβανιτιάς προς το Πάρκο του Σταϊκόπουλου και την Πύλη της Ξηράς.

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια της διαμονή σας, αξίζει να επισκεφθείτε τα γραφικά νησιά Ύδρα, Σπέτσες και Πόρος. Για τους λάτρεις της θάλασσας, καθημερινή ημερήσια κρουαζιέρα Ύδρα – Σπέτσες, έχει αφετηρία από το λιμάνι του Τολού, το οποίο βρίσκεται 2 χλμ. από το ξενοδοχείο μας. Όσοι πάλι επιθυμείτε να φτάσετε οδικώς εκεί, θα διανύσετε μια θαυμάσια διαδρομή, 1 ώρας περίπου, περνώντας από παραδοσιακά χωριά μέσα στο καταπράσινο φυσικό τοπίο, ακολουθώντας τις επιγραφές.