H γη της Νεμέας αγαπά το αμπέλι και για αυτό αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ το 1971. Στα χώματά της πέρα από τις εκλεκτότερες γηγενής ερυθρές ποικιλίες, το Αγιωργίτικο και την Μαντίνεια με το εξωτικό, αναπάντεχο και γεμάτο φρεσκάδα Μοσχοφίλερο, έχουν δοκιμαστεί και ευδοκιμήσει πολλές ακόμα ποικιλίες. Λευκές γηγενείς ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Μοσχοφίλερο, ο Ροδίτης, το Σαββατιανό, το Μοσχάτο Ρίου, η Κυδωνίτσα, η Μαλβάζια, η Σκλάβα και όχι μόνο, καλλιεργούνται με πολύ καλά αποτελέσματα στη ζώνη της Νεμέας. Επιπλέον, το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah, το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Viogner και το Gewurztraminer είναι κάποιες από τις διεθνείς, ερυθρές και λευκές, ποικιλίες που καλλιεργούν με επιτυχία οι αμπελουργοί της Νεμέας.
Το ταξίδι στη μεγαλύτερη ζώνη παραγωγής ερυθρού κρασιού στην Ελλάδα ξεκινά από το Εκθετήριο – Πωλητήριο στη Νεμέα. Στην κάβα του Εκθετηρίου μπορείτε να βρείτε κρασιά από 36 οινοποιεία και πάνω από 100 ετικέτες που είναι διαθέσιμες προς πώληση. Το προσωπικό του Εκθετηρίου είναι έτοιμο να σας συμβουλέψει για τις διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε, τα οινοποιεία και τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε. Επίσης, μπορείτε να προμηθευτείτε επιλεγμένα προϊόντα από παραγωγούς της περιοχής, όπως ξύδι, ελαιόλαδο, σταφίδες και πετιμέζι και να απολαύσετε μια γευστική δοκιμή στο Εκθετήριο – Πωλητήριο της Νεμέας.
Η Νεμέα, λοιπόν, βρίσκεται 45 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Κορίνθου. Μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα και σαράντα λεπτά από το Ναύπλιο και μισή ώρα από την Κόρινθο.
Η καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας, ονομαζόταν κατά την κλασική αρχαιότητα «Φλιασία χώρα». Ο Φλίας, οικιστής της πόλης-κράτους Φλιούς, αναφέρεται στις πηγές ως πλούσιος χάρη στα αμπέλια που είχε χαρίσει στην περιοχή ο πατέρας του Διόνυσος. Παρήγαγε το κρασί που έπινε ο βασιλιάς Αγαμέμνων αλλά και τον φλιάσιο οίνο που μοιράζονταν κατά τη διάρκεια των Νέμεων Αγώνων στην αρχαιότητα. Μάλιστα, τα νομίσματα της Φλιούς είχαν σύμβολα του Διονύσου, θεού της Αμπέλου και του Οίνου. Το Αγιωργίτικο πήρε το όνομά του από το χωριό του Αγίου Γεωργίου, το οποίο πήρε τη θέση της αρχαίας πόλης Φλοιούς τον 13ο αιώνα. Άλλες ονομασίες με τις οποίες μπορεί κανείς να εντοπίσει το κρασί της Νεμέας είναι «Μαύρο Νεμέας», «Μαυρούδι» ή «Αίμα του Ηρακλή».
Η καλλιέργεια του Αγιωργίτικου στην Νεμέα είναι διαχρονική. Υπάρχουν μάλιστα γραπτές αναφορές σε οθωμανικά αρχεία για την καλλιέργεια της ποικιλίας στην περιοχή από τον 16 αιώνα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση ζώνη οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Ελλάδας και καλύπτει συνολικά πάνω από 2.000 εκτάρια, φυτεμένα με την εκλεκτότερη ερυθρή ποικιλία της νότιας Ελλάδας, το Αγιωργίτικο ή μαύρο Νεμέας.
Το Αγιωργίτικο, μια ποικιλία πρεσβευτής του ελληνικού αμπελώνα, έχει ταυτιστεί με τη ζώνη ΠΟΠ Νεμέα. Αποτελεί το 80% του αμπελώνα της Νεμέας, καλύπτοντας μια έκταση 25.000 στρεμμάτων. Δεκαεπτά χωριά, δεκαεπτά διαφορετικοί τόποι συνθέτουν το μοναδικό μωσαϊκό της ζώνης της Νεμέας, όπου εδώ και αιώνες καλλιεργείται η ποικιλία του Αγιωργίτικου. Οι διαφορές στο υψόμετρο, το ανάγλυφο, το μικρόκλιμα και τη σύσταση του εδάφους δημιουργούν διαφορετικές «εκφράσεις» της «πολυδύναμης» ποικιλίας.